Pennor för tunna linjer

Detta blogginlägg skrivet med Pilot Fineliner SW-PPF och Uni Laknock 0,5mm
Detta blogginlägg skrivet med Pilot Fineliner SW-PPF och Uni Laknock 0,5mm

LITEN TEXT – PENNOR ATT SKRIVA TUNT MED
Vad gör man när man sitter på en föreläsning eller lektion och man har glömt sitt anteckningsblock hemma eller om de oanvända pappersarken i blocket tar slut?

Man ”lånar” papper, men vill kanske inte låna för mycket, då man vet att man är en sådan person som ofta glömmer blocket hemma och ofta ”lånar” papper av sina studiekamrater varje dag, och använt papper är inte precis något man lämnar tillbaka.  (Det är faktiskt inte så lätt att komma ihåg allt man ska ta med sig kl 05.30 på morgonen när man måste skynda sig till tåget mot föreläsningen i Lund som börjar kl 8 + de femton minuter som den akademiska kvarten ger dig.)

MINIMERA MÄNGDEN LÅNAT PAPPER

Filtpenna Pilot Fineliner SW-PPF
Filtpenna Pilot Fineliner SW-PPF

Mitt tips för att minimera mängden papper man lånar är att dela upp  ett A4-ark i flera delar och sedan använda en penna om skriver väldigt tunt och fint. På så sätt kan man åtminstone få plats med minst lika mycket text och bild på ett ark som på tre ark.

Under mina studier i Lund växte mitt intresse för funktionella vardagspennor på grund av denna anledning, och jag hittade min favoritpenna med tunn skrivbredd. Den penna jag fastnade för var Pilot Fineliner SW-PPF. Pennan hittade jag i ett pennskrin hemma hos min mamma och jag använde den till nästan alla mina anteckningar och snabbt tog pennan slut. När jag sedan skulle köpa en ny, gick jag till min lokala bokhandel där ägaren sa att pennan inte längre fanns att få tag på. Något uppgiven gick jag hem och sökte efter pennan på Google för att se om någon fortfarande hade den på lager. Under mitt sökande såg jag dock att bokhandlaren faktiskt hade fel och att pennan fortfarande tillverkades av Pilot, och jag kunde sedan hitta pennan i en butik i Lund. Lycka!
Här föddes idén om att starta Sveriges mest välsorterade pennbutik och Pilot Fineliner SW-PPF blev några av de första pennorna som jag tog in i sortimentet när jag startade Lilon.se.

Uni Laknock
Uni Laknock

En annan favoritpenna när det gäller att skriva tunt är kulspetspenna Uni Laknock 0,5mm.

Skillnaden mellan dessa två pennor är att Pilot Fineliner SW-PPF ger en fylligare skrift med sin skrivbredd på 0,4mm, samt är den mjukare att skriva med. Uni Laknock har en skrivbredd på 0,25mm, känns lite vassare att skriva med, men fördelen med Uni Laknock är att bläcket inte smetar lika mycket om du är klumpig och spiller kaffe på dina anteckningar eller rent av somnar med huvudet på dem.

Här hittar du Pilot Fineliner SW-PPF och här hittar du Uni Laknock.

HAR DU EN FAVORITPENNA OCH VAD ANVÄNDER DU DEN TILL?

4 reaktioner till “Pennor för tunna linjer”

 1. Pennor som du kan skriva tunt med är idealiskt om du vill skriva på en liten yta, tillexempel en fickkalender eller väggalmanacka. Men frågar du mig så hade en penna som du kan skriva tunt med samt en penna som är tillräckligt smal att få ner i spiralen på en fickkalender varit uppskattat av många.

  1. Det har du helt rätt i Magnus. Det finns en del pennor som är mer anpassade för kalendrar och almanackor då pennorna har kortare och tunnare pennkropp och därför kan fästas i spiralen om det inte finns någon tillhörande pennhållare i almanackan.
   I sortimentet har jag i skrivande stund Pilot Birdie-pennorna. Dock kommer vi bara ner i en skrivbredd om 0,32 mm i kulspetspennorna, och i stiftpennorna kommer vi ner i 0,5 mm stift.
   Jag ska se om jag kan hitta lite fler pennor som passar almanackor och kalendrar.

   Tack för ditt inlägg!

 2. Intressant!
  När jag gick på gymnasiet ingick det lite ritningslära, och datorer var ganska nytt, så vi ritade på papper. 0,7mm 0,5mm och 0,3mm blyertsstift var obligatoriskt.

  Personligen föredrar jag den tjockare att skriva med då jag är ganska hårdhänt med pennan och den håller bäst. När det kommer till kulspets får den gärna vara liten och hård att skriva med.

  1. Ja, stiftpennan med 0,7mm är faktiskt den populäraste tjockleken på stift i Sverige. I stora delar av världen är det dock 0,5mm som är den mest använda.
   Vad det beror på vet jag faktiskt inte, i Sverige kanske vi av någon anledning är hårdhänta när vi skriver, för det kan väl inte vara prickarna över å, ä och ö som gör det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *