Julklappstips . Välja mellan skräp- & behovsinköp.

Det är inte alltid lätt att räkan ut vad man ska ge bort i julklapp. Och julklappshysterin kan i många fall bete sig som ett onödigt stressmoment och en onödig kostnad. I år var fösta gången min mamma höll med mig och tyckte att vi skulle hoppas över julklapparna. Alla i familjen kom överens om att det gick bra. Ju närmare vi kommit jul, desto mer har det dock snackats om att olika personer vill ge små julklappar inom familjen ändå. Det visade sig helt enkelt att vara svårare att avstå från  inhandlandet av  julklappar. Men vad är en liten julklapp, och hur väger man upp för den tidigare inställningen att inte köpa onödiga julklappar enbart för julklapparnas skull?

Något så enkelt som patroner till en persons favoritpenna kan vara en bra julklapp.
Något så enkelt som patroner till en persons favoritpenna kan vara en bra julklapp.

Jag är själv en person som vill skilja på skräpkonsumtion och behovskonsumtion. Skräpkonsumtion handlar om att man köper enbart för köpandets skull utan att det finns något behov eller problemlösande moment i köpet (t ex statusprylar eller en onödig inredngingsdetalj som blinkar i regnbågens alla färger och ”bara kostade 10 kr”).

Behovskonsumtion handlar om köp som man antingen verkligen har ett behov av (t ex mat), men det kan även handla om att man i sin vardag eller i sitt arbeta väljer att köpa en produkt, eller en produkt av ett visst märke, just för att det löser ett specifikt problem eller håller en viss kvalitetsstandard jämfört med andra produkter.

Detta är givetvis definitionerna i grova drag, och vi alla har olika behov av olika prylar., och gränsen för vad som bedöms som ett behovsinköp varierar från person till person.

Min tanke är i alla fall att, om man vill köpa en julklapp av behovsvärde till en person bör man försöka ta reda på vika redskap personen använder sig av under sin hobby, eller i sitt arbete. T ex speciella sorters pennot (nu använder jag det exemplet för att Lilon.se jobbar med pennor). Då kan det vara av stort värde att köpa samma pennor, då de ofta förbrukas, eller köpa påfyllningspatroner. Ofta är det precis sådana vardagssaker som personen själv inte tänker på att den behöver, eller önskar sig i julklappar (eller presenter).

En förståelse för den andres behov kan öppna en helt ny värld av användbara julklappar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *